poniedziałek, 5 kwietnia 2010

upiekło im się!

przed...



po...




oto muffiny z gorgonzolą i pieczarkami wg przepisu Agi - wyszły tak, że mmm!
:o]

5 komentarzy:

Niebieski pisze...

to ja proszę o przepis :)

marsha pisze...

a proszę bardzo - i smacznego! :]

jako składniki dodatkowe dodałam:
łyżkę smażonej cebulki
i trochę jogurtu naturalnego bo było za gęste ciasto (a ma mieć konsystencję gęstego błota)

Muffinki z rokpolem i pieczarkami.
Składniki na około 12 muffinek:
- 125g masła
- 250g mleka
- 2 jajka
- 400g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g pieczarek
- 150g (dałam serek Lazur niebieski)
Przyprawy:
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania muffinek z rokpolem i pieczarkami:
1.Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.
2. Mleko wlać do miseczki i wpić do niego dwa jajka, całość roztrzepać trzepaczką.
3.Wlać ostudzone masło.
4. Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
5. Połączyć mokre składniki (jajka z mlekiem i z masłem) z suchymi (mąka z proszkiem i przyprawami)
6.Całość szybko wymieszać na jednolitą masę.
7. Pieczarki wymyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych okach. (ja pokroiłam w drobną kostkę)
8.Ser typu rokpol pokroić w drobna kostkę.
9. pieczarki i pokrojony ser wrzucić do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
10. Nakładać łyżeczką do silikonowej formy na muf finki lub małych papierowych foremek do pieczenia do ¾ ich wysokości.
11. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. (20-25 minut – ważne aby się lekko zbrązowiły)

Niebieski pisze...

a dziękuję, niebawem sprawdzem :)

marsha pisze...

wersja zmodyfikowana - dosypać do ciasta ziół prowansalskich! pysznota!

Unknown pisze...

a przywieziesz mi tez takie?przywiez,przywiez dziecku! :)